Aktualności

Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze
20.12.2021 09:31
Wyróżnienie dla uczennicy Zespołu Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini w XVIII Edycji Małopolskiego Konkursu ”Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”


Podczas  XVIII Edycji Małopolskiego Konkursu” Stół pięknie - Powrót do natury w kuchni i na stole” pod patronatem honorowym wojewody małopolskiego pana Łukasza Kmity odbywającego się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie wśród najlepszych uczniów z małopolskich szkół znalazły się również uczennice z naszej szkoły – Dominika Graczyk i Nadia Bentkowska  z klasy 2Ż.

Nadia Bentkowska w kategorii cukiernik przygotowała deser pod nazwą „Malina pod Mchem”, czyli szpinakowy biszkopt z musem malinowym, udekorowany karmelem.  Natomiast Dominika w kategorii kucharz zdobyła wyróżnienie, sporządzając ziemniaka faszerowanego na groszkowym puree.

Pracę uczniów w czasie konkursu oceniały komisje, w skład których wchodzili kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Jurorzy wysoko ocenili poziom prac wykonanych przez uczestników konkursu. Uczniom i nauczycielom gratulujemy.

Opiekunowie: pani Joanna Kulawik oraz pani Dorota Suruło


krakow 1 637755894593401029.png

krakow3 637755894740952146.png
13.12.2021 11:02
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini, finalistami prestiżowego konkursu gastronomicznego w Warszawie.


20 listopada w Warszawie Nikola Burdyl i Paweł Ryś z klasy 4D zostali finalistami prestiżowego ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów. Oceniła je komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Nasi uczniowie sporządzili „Karpia Zatorskiego w dolinie zieleni” – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego z puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych.

Wróciliśmy naładowani pozytywną energią, motywacją i nowymi trendami gastronomicznymi. Poznaliśmy niesamowite osoby, wymieniliśmy doświadczenia. Serdecznie dziękujemy za ciepłe przyjęcie i polską gościnność, a jury za cenne uwagi i wsparcie.

Nasi uczniowie są w 10-tce najlepszych – to ogromne wyróżnienie na tle Polski!!! Nikola i Paweł pokazali wielką prezencję, wysoki poziom i świetne umiejętności. Zostali zaproszeni na następną rywalizację kulinarną „Black Box” w Tarnowie, która odbędzie się niebawem.

Serdecznie Gratulujemy!!! Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy.
opiekun pan Dariusz Łętowski


WAW 1 2 637749900562010720.jpg
13.12.2021 07:58
ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO-CHEMICZNYCH Z TRZEBINI W FINALE I OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO im. ZBIGNIEWA KOPYCKIEGO „KUCHNIA ROŚLINNA” W ŁODZI


Tegorocznej jesieni nie brakuje sukcesów w naszej szkolnej gastronomii. Możemy się cieszyć finalistami aż w dwóch kategoriach ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego: pierwsza kategoria – carving, w której wzięła udział Alicja Dworak z klasy 2G przygotowana przez nauczycielkę Dorotę Suruło, a druga kategoria – danie wegetariańskie z wykorzystaniem warzyw strączkowych wykonały Julia Lutyńska i Karolina Malaca z klasy 4D przygotowane przez nauczycielkę Joannę Kulawik.    
                      
Finał odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Konkurs został objęty Patronatem Honorowym przez Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską oraz Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera. Partnerami strategicznymi był Selgros Cash & Carry, restauracja Rybakówka oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, zaś patronami medialnymi Express Ilustrowany i telewizja Toya.

Praca konkursowa Alicji polegała na wykonaniu przepięknej kompozycji z wybranych warzyw jesiennych o tematyce propagującej zdrowy styl życia, nawiązującej do tematu edycji „Na tyczce”. Natomiast Julia i Karolina wykonały gorące danie wegetariańskie z wykorzystaniem warzyw strączkowych- finalistki sporządziły „BLACK BURGERA”. Wszystkie składniki potrawy zostały wykonane własnoręcznie od podstaw przez uczennice.
Zarówno pracę Alicji, jak i dwuosobowego zespołu Julii i Karoliny wymagające jury oceniło bardzo wysoko.

Uczennicom i opiekunom gratulujemy!

konkurs_lodz_3 637749790592263378.png

konkurs_lodz_7 637749790698374537.png

konkurs_lodz_6 637749790655665661.png
08.11.2021 09:45
Kolejny Ogólnopolski sukces naszych uczniów
z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini !!!


Rozstrzygnięto drugi etap  X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z:
•    przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
•    Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
•    Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej,
•    Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
•    Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Wyłoniono 10 najlepszych zespołów z autorskimi przepisami, w tym naszych uczniów:  Nikolę Burdyl oraz Pawła Rysia pod opieką pana Dariusza Łętowskiego, którzy przygotowali autorską potrawę „Karp Zatorski w Dolinie Zieleni” czyli filet z  karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na purée z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym z  dodatkiem żeli owocowych” 

20 listopada 2021r. w Warszawie odbędzie się finał X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Trzymamy kciuki za naszych uczniów, którzy reprezentują nie tylko Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini, ale i nasz powiat Chrzanowski oraz województwo Małopolskie. 

Życzymy  powodzenia !!!

1 637719614511896476.jpg

2 637719614547112398.jpg
24.09.2021 12:00
Akademia WSB partnerem Zespołu Szkół Ekonomiczno – Chemicznych


Zespół Szkół Ekonomiczno - Chemicznych podpisało porozumienie o współpracy z Akademią WSB w Dąbrowie Górniczej w dniu 17 września 2021.

W spotkaniu udział wzięli:
Rektor Akademii WSB dr hab. Zdzisława Dacko-Pikiewicz, prof. AWSB,  
Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno Chemicznych - mgr Renata Bębenek, koordynator Otwartej Akademii Nauki Akademii WSB – mgr Barbara Woźniak, szkolny koordynator projektu – mgr Monika Trzewiczek

Porozumienie dotyczy współpracy pomiędzy Szkołą a Uczelnią w zakresie uczestnictwa w wykładach i warsztatach oraz innych zajęciach i wydarzeniach organizowanych przez Akademię WSB. Współpraca będzie dotyczyła także wspierania nauczycieli w doskonaleniu zawodowym i podnoszeniu kwalifikacji oraz możliwości przeprowadzenia badań naukowych wśród nauczycieli, uczniów i rodziców.
Na mocy porozumienia  uczeń, który ukończy szkołę z najlepszymi wynikami otrzyma „złoty indeks” Akademii WSB uprawniający do bezpłatnej trzyletniej nauki na uczelni na wybranym przez siebie kierunku.

IMG_0331 1 637680815684514028.jpg

IMG_0335 637680815830096033.jpg
29.06.2021 07:24
kartka 637605482303715033.jpg
15.06.2021 09:39
Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini w
Wojewódzkim konkursie Recytatorskim w Językach Obcych Online
"Na Językach"


W maju 2021 r. odbył się Wojewódzki Konkurs Recytatorski w Językach Obcych Online " Na Językach", zorganizowany przez Zespół Szkół Katolickiego Stowarzyszenia Wychowawców w Libiążu.

Patrycja Mokrzycka z klasy 2S (technik spedytor) za recytację wiersza niemieckiego posty i pisarza Heinricha Heine pt.  "Loreley" została nagrodzona pierwszym miejscem w kategorii szkół średnich.

Zuzanna Gawrońska, uczennica klasy 2PA (technik analityk, specjalność kryminalistyka), przedstawiła swoją interpretację fragmentu "Alicji w Krainie Czarów" Lewisa Carrolla i zdobyła pierwsze miejsce w kategorii uczniów szkół średnich.

MicrosoftTeams- 637593466850613660.jpg

MicrosoftTeams- 637593466890527707.jpg
19.05.2021 09:57
Kolejne laptopy trafią do I i II Liceum Ogólnokształcącego
w Chrzanowie


„Małopolska Tarcza Antykryzysowa – Pakiet Edukacyjny. Cyfryzacja szkół i placówek oświatowych”- Grant nr 1” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

Tytuł projektu: „Małopolska Tarcza Antykryzysowa – Pakiet Edukacyjny. Cyfryzacja szkół i placówek oświatowych”- Grant nr 1”.

Cel projektu: Zakupienie 13 laptopów do nauki zdalnej dla uczniów i nauczycieli szkół prowadzonych przez Powiat Chrzanowski, którzy nie posiadają sprzętu komputerowego niezbędnego do realizacji kształcenia na odległość.

O projekcie:
Celem głównym projektu jest wsparcie realizacji zajęć dydaktycznych w szkołach podstawowych, ponadpodstawowych oraz placówkach systemu oświaty prowadzących kształcenie ogólne (z wyłączeniem szkół zawodowych) poprzez zakup przez organy prowadzące publiczne i niepubliczne szkoły podstawowe, ponadpodstawowe oraz placówki systemu oświaty prowadzące kształcenie ogólne sprzętu komputerowego umożliwiającego zdalne nauczanie, w związku z zagrożeniem i skutkami COVID-19.

Planowane efekty projektu:
Umożliwienie udziału w nauczaniu zdalnym i realizacji podstawy programowej 13 osobom –uczniom i nauczycielom szkół ogólnokształcących prowadzonych przez Powiat Chrzanowski, którzy nie posiadają wystarczającej ilości sprzętu komputerowego.

Wartość projektu: 44 988,48 zł
Wartość dofinansowania: 44 988,48 zł

banner 637570150255022457.png
11.05.2021 07:45
58 zestawów komputerowych do nauki zdalnej dla uczniów szkół prowadzonych przez Powiat Chrzanowski

Powiat Chrzanowski pozyskał dofinansowanie na zakup 58 zestawów komputerowych, które zostaną przekazane do szkół prowadzonych przez Powiat celem umożliwienia prowadzenia nauczania zdalnego większej liczbie uczniów i nauczycieli, którzy nie posiadają odpowiedniego sprzętu.

Tytuł projektu: „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”.

Cel projektu: Zakupienie 58 zestawów komputerowych do nauki zdalnej dla uczniów szkół i nauczycieli szkół prowadzonych przez Powiat Chrzanowski, którzy nie posiadają sprzętu komputerowego niezbędnego do realizacji kształcenia na odległość.

O projekcie:
Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów kształcących się w szkołach zawodowych, poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego oraz podniesienie u uczniów małopolskich gimnazjów zdolności do podejmowania właściwych decyzji dotyczących dalszej ścieżki edukacyjnej i zawodowej.

Planowane efekty projektu:
Umożliwienie udziału w nauczaniu zdalnym i realizacji podstawy programowej 58 osobom –uczniom i nauczycielom szkół prowadzonych przez Powiat Chrzanowski, którzy nie posiadają sprzętu komputerowego

Wartość projektu: 223 436,88 zł
Wartość dofinansowania: 194 400,00 zł

1 637563156526425102.jpg
23.03.2021 11:53
zyczenia 2021 637520971962026227.png
 
12345678...